joulu

joulu

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Minun Tampere 2040

Minkälainen maailma on vuonna 2040? Työmatkoista 70 prosenttia tehdään polkupyörällä. Omaa autoa ei tarvita, koska vuokra- tai yhteiskäyttöautoja sekä joukkoliikennettä voi käyttää kohtuuhintaan. Suurin osa autoista on itseohjautuvia. Etä- ja virtuaalityö on lisääntynyt. Se on helpottanut työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Töitä tehdään kuitenkin yhtä paljon kuin aikaisemmin, vaikka vähemmälläkin työllä tulisi toimeen. Sähköisiä palveluita saa 24/7 ja osa sähköisistä välineistä on kiinni ihmisen kehossa.

Maailman ensimmäisenä maana Suomessa on luovuttu tupakoinnista kokonaan. Myös ruokailutottumukset ovat muuttuneet ja nyt tunnistettavia ruokia tarjotaan vain kerran viikossa järjestettävänä oikean ruuan päivänä. Muina päivinä tarjotaan muun muassa lihalle vaihtoehtoisia proteiininlähteitä, kuten jauhotoukkia ja palkokasveja. Kerrostaloissa tyypillinen ruuanhankintatapa on yhteisöviljelyverkostot. Lisäksi ruokaa kasvaa katoilla ja pihoilla, ja sitä voi ostaa rahan lisäksi omalla työajalla. Yhteisöllisyys kukoistaa muutenkin. Kansalaiset kantavat vastuun toisistaan ja ovat kiinnostuneita toisistaan, mikä saa aikaan innovaatioita, osallisuutta ja hyvinvointia.

Tilastokeskuksen ennusteiden mukaan Suomessa on asukkaita lähes 6 miljoonaa, Tampereella noin 225 000 ja Tampereen kaupunkiseudulla 430 000. Ikääntyneiden määrä on kasvanut voimakkaasti ja 23 prosenttia Tampereen kaupunkiseudun asukkaista on yli 65-vuotiaita. Muistisairaiden määrä on vähintään kaksinkertaistunut nykyisestä. Maapallolla on väkeä 8,9 miljardia ja Kiina on maailman suurin talousmahti. Alkuperäisten luonnonvarojen hinta on moninkertaistunut ja materiaalien kierto on lähes 100-prosenttista. Ilmastonmuutos on jatkunut radikaalisti huonompaan suuntaan ja saasteet ovat suuri ongelma. Maata kohti liikkuva aiemmin tuntematon asteroidi iskeytyy maahan. Jos se osuisi Tampereelle, se kykenisi tuhoamaan koko kaupunkiseudun.

Nämä ovat vain ennusteita, ja nähtäväksi jää, mitkä niistä toteutuvat. Yleiskaavassa on varauduttava myös tilastokeskuksen ennusteita voimakkaampaan kasvuun. Ennusteiden toteutumiseen voidaan myös vaikuttaa nyt käynnistyvällä Tampereen kantakaupungin yleiskaava 2040:llä. Yleiskaava-alueen rajana on pohjoisessa Näsijärvi ja Näsijärven Hangaslahdesta alkaen valtatie 9. Muilta osin kaava-alue rajautuu kuntarajoihin. Alueen kokonaispinta-ala on 167 km² ja väestömäärä noin 213 000 henkilöä, mikä on 98 prosenttia koko Tampereen väestöstä.

Uutta yleiskaavaa tarvitaan, koska väestö lisääntyy, elinkeinoelämän kehittymisen edellytykset tulee turvata ja kaupungin tulee toteuttaa asetetut päästövähennystavoitteet. On myös tärkeää, että liikkumisen kokonaisvaltainen uudistaminen voidaan kytkeä uudella tavalla arjen palveluiden saavutettavuuteen. Tähän liittyy joukkoliikenteen roolin vahvistaminen. Lisäksi yleiskaavalla luodaan kokonaiskäsitys alueiden käyttötarkoituksen muutoksille. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi teollisuus- ja työpaikka-alueiden muuttamista asuinalueiksi.

Yleiskaavalla määritetään kunnan kehityksen suuret linjat sekä kaava-alueen käyttö yleispiirteisesti. Yleiskaava osoittaa kaupungin oman tahdon alueiden käytön järjestämiseksi ja sovittaa yhteen paikallisia intressejä, joita alueiden käyttöön kohdistuu. Yleiskaavalla osoitetaan, mihin uusi asuminen, palvelut, työpaikat ja viheralueet sijoittuvat. Yleiskaavalla ei sen sijaan ratkaista esimerkiksi yksittäisten rakennusten sijaintia tai yksittäisten julkisten palveluiden tulevaisuutta.

Tampere on Suomen suurimpia kaupunkeja, jonka keskusta-alue on sekä maakunnan että seudun pääkeskus. Tampereen seutu on pääkaupunkiseudun jälkeen suurin kaupunkiseutu ja Suomen kasvava kakkoskeskus. Tampereen kehityssuuntien määrittäminen ennakoivasti ja huolella on siis erittäin tärkeää. Yleiskaava halutaan laatia tiiviissä vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä asukkaiden, elinkeinoelämän, päättäjien, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa. Yhteistyöllä saadaan kaikkien osallisten näkemykset huomioiduiksi ja kaavasta tulee yhteinen asia, Minun Tampere 2040. Lämpimästi tervetuloa mukaan vaikuttamaan kaavan sisältöön!

Kirjoittanut: Mirka Härkönen, vanhempi konsultti, Sito Oy

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti