joulu

joulu

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Mitä Tampere voisi oppia tulppaanimaalta?



Monipuolinen luonto lähellä kaupunkia, lukuisat harrastusmahdollisuudet, ruokakauppojen laajat valikoimat ja rauhallisuus olivat ennen Hollantiin muuttoa itsestäänselvyyksiä, mutta saivat Tampereelle palaavan perheemme tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja kotoisaksi. 

Kahdessa vuodessa Haag ehti kuitenkin näyttää omat parhaat puolensa. Hollannista jäin erityisesti kaipaamaan monipuolista, vaivatonta ja tiheää julkista liikennettä, kattavaa ja sujuvaa pyörätieverkkoa, OV-chipkaartia, museumkaartia, huikeita kulttuurisia elämyksiä ja huvittelumahdollisuuksia sekä rentoa, välillä jopa satumaista elämänmenoa.

1 Maanlaajuinen matkakortti ja museokortti helpottavat elämää
Iloisia uutisia: Suomeen on tulossa sekä maanlaajuinen matkakortti että museokortti. Waltti-matkakorttihankkeessa on mukana 9 ELY-keskusta ja 22 kaupunkia, myös Tampere. Waltilla voi alkuvaiheessa matkustaa busseissa. Kun mukaan saadaan vielä junaliikenne ja liityntämatkat lentokentille, matkustaminen helpottuu oleellisesti.

Hollannissa yhteinen matkakortti on arkipäivää. Lähes jokaisen hollantilaisen ja pitkäaikaisen turistin lompakosta löytyy OV-chipkaart, jota voi vinguttaa halki maan niin bussissa, ratikassa, metrossa ja junassa kuin randstadrailissa, junan ja raitiovaunun välimuodossa. OV-chipkaart leimataan lukijalaitteessa matkan alkaessa ja uudelleen sen päättyessä. Tällöin kortilta veloitetaan maksu matkan pituuden mukaan. Matkakortin voi hankkia henkilökohtaisena tai anonyymina, jolloin sitä voi käyttää vuorotellen useampi perheenjäsen tai vaikkapa Suomesta kylään saapunut yövieras.

Reissuun voi Hollannissa lähteä ilman etukäteissuunnitelmaa ja lipunvarausta, kunhan matkakortilla on tarpeeksi rahaa. Myytävänä on myös kerta- ja matkailijalippuja. Korttia voi ladata asemilla ja ruokakaupoissa. Jos myöhästyy suunnitellusta yhteydestä, peliä ei ole vielä menetetty, sillä pian tulee seuraava vuoro. Junissa on oma osasto pyörillä, pyörätuoleilla ja lastenvaunuilla matkustavia varten.

Toivon, että Tampereen julkinen liikenne on tulevaisuudessa nykyistä tiheämpää ja vaivattomampaa. On alueita, joihin on työlästä ja raskasta matkustaa usealla bussilla. Tampereelle suunniteltu ratikkalinja on kallis investointi, mutta toteutuessaan todellinen vaihtoehto autoliikenteelle kuljettaessaan suuren joukon ihmisiä nopeasti paikasta toiseen. Junayhteys lentokentälle tekee Tampereen seudusta nykyistä helpommin saavutettavan.

Museokortti lisää museokäyntejä
On todella ilahduttavaa, että Suomen museoliitto on ottamassa vuonna 2015 käyttöön maanlaajuisen museokortin. Mallia korttihankkeeseen Suomi on ottanut Hollannin ja Sveitsin museokorttisysteemeistä. Hollantilaisella museokortilla pääsee rajattomasti 400 museoon kautta maan. Miljoona museokävijää käyttää museumkaartia 6,4 miljoonaa kertaa vuodessa.

Molemmissa maissa idea on sama: maksamalla vuosimaksun pääsee rajattomasti kaikkiin järjestelmään liittyneisiin museoihin vuoden ostohetkestä. Museot.fi-sivuston mukaan Suomessa on 904 museota. Rekisteröityminen järjestelmään on nyt käynnissä. Tampereen ja Pirkanmaan museoiden kävijämäärät ja tulot kasvavat kortin myötä varmasti, kun matkailijat vierailevat samalla reissulla monessa museossa ja säästävät kortin ostamalla rahaa.

Museokortin hinnaksi on suunniteltu 50—54 euroa. Alankomaissa hinta on samansuuntainen, 54,95 euroa, johon lisätään kertaluonteinen rekisteröitymismaksu 4,95 euroa. Hollannissa on käytössä myös 27,50 euron hintainen alle 18-vuotiaiden kortti. Tällainen nuorisokorttivaihtoehto lisäisi oleellisesti myös suomalaisten lapsiperheiden museokäyntejä.

Oma kokemukseni hollantilaisesta museokortista on erittäin myönteinen. Kävimme lastemme kanssa lukuisia kertoja mielimuseoissamme, eikä koko museota tarvinnut kiertää kiireellä läpi, vaan jotakin saattoi jättää seuraavaan kertaan. Kynnys poiketa uuteen museotuttavuuteen ohikulkumatkalla oli matala.

2 Pyöräilystä on tehty helppoa ja kannatettavaa
Kuningaskunnassa pyöräilijä on tien kuningas. Punaiset pyöräkaistat erottuvat selkeästi auto- ja kävelyteistä, pyöräilijöillä on omat liikennevalot ja etuajo-oikeus ajaa jopa yksisuuntaisella tiellä vastakkaiseen suuntaan ja kääntyä oikealle, kun muu liikenne seisoo punaisissa valoissa. Juna-asemien edustojen pyöräparkit ovat täynnä pyöriä ja junan pyörävaunuun voi ottaa pyörän mukaan. Rotvallit eivät menoa hidasta, koska niitä ei ole.
Pyöräily on hollantilaisille luonnollinen tapa liikkua, kuin kävelyn toinen muoto. Pyöräily opitaan jo äidinmaidossa, kun vauvat kulkevat pyörän kyydissä kantoliinassa tai ohjaussarvien väliin tai laatikkopyörään asetetussa vauvanistuimessa.

Pyöriä on joka lähtöön ja ne ovat todellinen vaihtoehto auton hankinnalle. Lapsia ja eläimiä voi kuljettaa perhetandemeilla, laatikkopyörillä ja perävaunuilla. Taakkapyörässä kulkee kolmekin lasta, kun asettaa vauvanistuimen ohjaussarvien väliin ja taakse tavallista pidemmälle tarakalle vaikka kaksoset peräkkäin tuplaistuimeen. Lähes kaikkien pyörien etuosassa on jykevä kori, joten lastenistuimet eivät estä vaikkapa kauppakassin tai repun kuljettamista. Saatavilla on myös erityisiä kuljetuspyöriä, joissa on pitkä tarakka isoa kuljetuslaatikkoa varten edessä tai takana.

Suomessa alkaa olla useampia erilaisten laatikko- ja taakkapyörien nettikauppoja ja Tampereen katukuvassakin hurahtelee jonkin verran erilaisia perhepyöriä. Tampereella pyöräilijät ja kävelijät saattavat kokea toisensa vihollisiksi, koska joutuvat väistelemään toisiaan. Kaistojen jakaminen ja leventäminen poistaisi tämän ongelman. Kaupunkimme olisi aidosti pyöräilymyönteinen, jos se muuttaisi rakennettaan kaikille liikkumismuodoille sopivaksi, tekisi pyörän vuokraamisesta entistä helpompaa, lisäisi vuokravalikoimaan lastenistuimet ja jos tänne saataisiin vielä oma erikoispyöräliike. Tehdään Tampereesta avoin kaikille kulkemisen muodoille!

3 Taianomaisia elämyksiä jopa 80 sentillä
Tampereella on kaksi laitosteatteria, lukuisa joukko pieniä teattereita, musiikki-, elokuva- ja teatteritapahtumia, museoita ympäri maakuntaa, elokuvateattereita, Tampere-talo, Särkänniemi, Viikinsaari. Miten jo olemassa olevia mainioita puitteita voisi vielä parantaa?

Hollannista voisi ottaa oppia museoiden ja käyntikohteiden moninaisuudessa. Alankomaiden museot ovat erityisiä paitsi maan rikkaan maalausperinteen, myös elämyksellisyyden ja interaktiivisuuden ansiosta. Utrechtin junamuseossa vanhojen junien kyytiin saa luvan kanssa kiivetä, kokeilla vipuja ja painella nappuloita. Kuulokkeet korvilla voi tehdä auditiivisen kävelyretken vanhalle asemalle museoon rakennetun kaivoskylän halki. Piha-alueella lapset pääsevät pienen höyryjunan kyytiin, ja uskaliaimmat voivat kokeilla simuloitua aikamatkaa tai kummitusjunan kyytiä.

Nordwijkin Space Expossa pääsee tutkimaan lattialla makaavaa avaruusalusta tai kokeilemaan, miltä simuloitu venäläisen avaruusraketin lähtö tuntuu. Valtavassa pienoismaailma Madurodamissa voi tutustua kerralla koko Hollantiin ja kulttuurimuseo Museonissa roomalaisten aikaan rakentamalla advedukteja, soutamalla viikinkilaivalla ja pelaamalla lukuisia historiallisia ja moderneja pelejä. Museonin vieressä majailee 3D-elokuvateatteri Omniversum, jonka koko auditorion kokoiset valkokankaat saavat aikuisenkin haukkomaan henkeään.

Eftelingin huvipuisto Tillburgissa on satumainen elämys. Perinteisten huvilaitteiden ja satuhahmojen patsaspuiston lisäksi voi nauttia teatterista ja uskomattomista kiertoajeluista halki keijukaisten unimaailman ja Fata Morganan, jossa robotiikalla toimivat nuket herättävät kangastuksenomaisen kaupungin henkiin. Heikompaa voi hirvittää, kun paatti lipuu 10 metrisen jättiläisen jalkojen välistä. Illan hämärtyessä väreillä, tulella ja musiikilla leikkivä vesishow huipentaa illan.

Yksi on kuitenkin yli muiden: pienoisrautatie-harrastajien ylläpitämä Stoomgroep West Zuiderpark, tuttavallisemmin Zuiderparkin junapuisto. Kyyti pienoishöyryjunalla halki puiston maksaa aikuiselta 1 euron ja lapselta 80 senttiä. Hollannissa on erityisen paljon vapaehtoisuutta, ja harrastajat rakentavat ja ylläpitävät tämänkin puiston raiteita, vaunuja ja koneistoja pääosin omalla vapaa-ajallaan.

Löytyisikö Tampereelta yhtä innokkaita junaharrastajia avaamaan vastaavan puiston vaikkapa Viinikan tulevaan perhepuistoon? Voisiko Särkänniemeen lisätä ripauksen taikapulveria Fata Morganan laivamatkan tyyliin? Olisiko Särkänniemen planetaariolla tai Finnkinolla innostusta alkaa näyttää kunnon kalansilmäperspektiivin 3D-elokuvia Omniversumin lailla? Mahtuisiko Pirkanmaalle pikkulasten ja vähän isompienkin takuuvarma suosikkimuseo, interaktiivinen junamuseo — esimerkiksi Vapriikin sisäpihalle?

Tanja Juvani, toimittaja
Asui perheineen Haagissa keväästä 2012 joulukuulle 2013