joulu

joulu

tiistai 26. elokuuta 2014

Yhteisellä tekemisellä tulevaisuuden Tampere!


Tampereen yleiskaavoitus haluaa toteuttaa  kantakaupungin  yleiskaavan yhdessä asukkaiden, päättäjien ja eri sidosryhmien kanssa. Nyt tehtävän yleiskaavatyön tarkoituksena on löytää yhteinen näkemys Tampereesta vuonna 2040 ja pohtia myös millä keinoilla haluamamme Tampere voidaan saavuttaa.

Yhteisellä tekemisellä varmistetaan, että tulevaisuuden Tampere on nykyisille ja uusille asukkaille, elinkeinoelämälle ja vierailijoillekin kiinnostava sekä monipuolinen.

Yhteistyö käynnistyy kuluvana syksynä keskusteluilla kantakaupungin tulevaisuuden tavoitteista, joiden pohjalta määritellään myös yleiskaavan tavoitteet. Työ jatkuu kahtena seuraavana vuonna kantakaupunkia koskevalla suunnittelulla.

Yleiskaava on suunnitelma, jossa kiinnitetään huomiota Tampereen kaupunkirakenteen vahvuuksien kehittämiseen ja toisaalta se antaa suuntaviivoja korjaamista vaativille alueille. Vahvuuksia on paljon, ainutlaatuinen sijainti ja maisemat kahden järven välissä, hieno työn tekemisen historia ja nykyisyys, upea kulttuurielämä ja tietenkin me tamperelaiset. Vahvuus on myös kaupunkiimme ennustettu asukasmäärän kasvu sekä sijainti seutukunnan keskellä mutta myös koko Suomea ajatellen. 
 
Korjaamista ja uudistumistakin tarvitaan, eri aikoina suunnitellut ja rakennetut alueet tulevat aikanaan elinkaarensa päähän ja ilman uudistamista ne voivat olla kaupunkirakenteen ongelmakohtia. Uudistamista kaipaa myös toiminnallisuus, vaikkapa liikkumisen tavat ja palvelujen käyttäminen, jotka ovat muuttaneet ja muuttavat muotoaan elämänmenon mukana.
 
Olemme suunnanneet yleiskaavatyössä voimavaroja aikaisempaa enemmän osallistumisen järjestämiseen, onhan yleiskaavoitettava alue on jo nyt runsaan 200.000 tamperelaisen asumisen, työn/opiskelun ja vapaa-ajan ympäristöä.  Tämän takia olemme asettaneet itsellemme määrällisen tavoitteen kohdata vähintään 5 % tamperelaisista työn aikana, mutta toki toivomuksemme on, että osallistujien määrä olisi paljon suurempi. 
 
Asukkaiden lisäksi erilaiset sidosryhmät ja lopulta kaupunginvaltuutetut ovat tärkeässä roolissa. Sen lisäksi, että kaavatyöhön voi osallistua helposti netin välityksellä, järjestämme syksyn aikana yli 20 eri tilaisuutta yleiskaavan ympärille ja tuomme tietoa yleiskaavasta myös suoraan asuntoalueille. Osallistujilta saatava tieto kulkee mukana koko kaavaprosessin ajan ja on päättäjillä käytettävissä 2016 kun uusi yleiskaava on hyväksyttävänä.

Tervetuloa vaikuttamaan Tampereen kantakaupungin yleiskaava 2040 – työssä!

Pia Hastio

yleiskaavapäällikkö, Tampereen kaupunki

torstai 14. elokuuta 2014

Minun Tampereeni 2040: Ihmisen ja ilmaston Tampere




Vuonna 2040 tulen olemaan melkein 90-vuotias jos olen vielä hengissä. En kuitenkaan osaa ajatella kaupunkia 90-vuotiaan näkökulmasta. Haaveilen kaupungista, joka olisi hyvä sen ikäiselle kuin olen, tai olen ollut.

Haaveitteni Tampere on hyvä kahdelle iille, ihmiselle ja ilmastolle.
Ihmiselle kaupunki on hyvä ainakin seuraavilla tavoilla. Ensinnäkin kaupungissa viihtyy. Vapaa-aikana kaupungissa voi rentoutua muullakin tavoin kuin menemällä ravintolaan, elokuviin tai muuhun maksettuun ajanviettopaikkaan. Rakennetun ympäristön lomassa on henkireikiä, viherkäytäviä ja niiden kautta pääsee keitaisiin, joissa sielu lepää.

Keskustan keskeisen keitaan muodostaa Tammerkosken sekä Pyhäjärven ja Näsijärven rantojen kokonaisuus. Rantatunnelin myötä keskusta on taas yhteydessä Näsijärveen. Kävelyreitit kosken molemmin puolin kulkevat Näsijärveltä Pyhäjärvelle kosken rantaa myötäillen. 

Tammerkoskesta on tullut suosittu ja maankuulu ulkoilualue, jossa voi lenkkeillä tai kävellä ja pysähtyä kalastamaan, käydä ulkoilmakonsertissa, piipahtaa monenlaisiin museoihin sekä ravintoloihin ja kahviloihin. Lisäksi Koskipuistossa järjestetään huhtikuusta syyskuuhun kirpputori joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina. 

Keskustassa on uimaranta, Eteläpuistossa tai Ranta-Tampellan rannassa, tai molemmissa. Muutkin rannat on kaavoitettu siten, että itse ranta jää yhteiseen käyttöön, vaikka rantojen lähistölle onkin 2000-luvulla rakennettu kerrostaloja. Rannoilla voi oleskella ja järjestää erilaisia tapahtumia. Rantoja myötäilevät kävely- ja pyöräväylät lähtevät keskustasta molempiin suuntiin ja niitä myöten pääsee lännessä Raholaan ja Lielahteen ja eteenpäinkin, idässä Tasanteelle ja Olkahisiin, etelässä Härmälään. 

Vanhojen, kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten purkaminen lopetettiin 2010-luvulla, kun ymmärrettiin niiden arvo kaupungin tunnelmalle.

Toiseksi kaupungin päättäjät ajattelevat päätösten vaikutusta ihmisten terveyteen. He ovat ymmärtäneet, että kaupungin taloudellekin on parempi pitää huolta terveydestä kuin hoitaa sairauksia. Näin varsinaisen terveydenhoidonkin rahat on saatu riittämään paremmin. 

Kaupungin päättäjät ovat ymmärtäneet arkiliikunnan merkityksen terveydelle. Sen lisäksi, että kaavoituksella ja liikennesuunnittelulla on tehty kävely ja pyöräily miellyttäväksi ja houkuttelevaksi, arkiliikuntaa ajatellaan suunnittelussa laajemminkin. Kaupunki laati 2010-luvulla erityisen liikuntakaavan, jossa kartoitettiin arkiliikunnan näkökulmasta kävely- ja pyöräilyreitit, puistot, koulujen pihat ja asuma-alueet, ja laadittiin suunnitelma siitä miten erilaisia ympäristöjä kehitetään paremmin arkiliikuntaa ja samalla terveyttä tukeviksi. 
 
Arkiliikuntaa edistävä ympäristö tarjoaa myös lapsille hyvät mahdollisuudet leikkeihin. Se on lapsille hauskempi ja turvallisempi kuin ennenvanhainen autojen hallitsema kaupunkitila.



Vaikuta alueellisissa työpajoissa!


Kantakaupungin yleiskaavatyössä on käynnissä vaihe, jossa määritellään kaavan tavoitteet.
 
Haluamme saada kaavaan eri osapuolten näkemyksiä tulevaisuuden Tampereesta. 


Tarkoituksena on pohtia, minkälainen Tampereen tulisi olla vuonna 2040, jotta se on mahdollisimman hyvä paikka asua ja elää. Tämä on tärkeä hetki vaikuttaa. 

Alueelliset työpajat ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Niitä järjestetään seuraavasti:
  • 19.8. klo 17.00–19.00   Länsi-Tampereen Kantakaupunki-ilta (Tipotien sosiaali- ja terveysaseman auditorio, Tipotie 4)
  • 21.8. klo 17.00–19.00   Etelä-Tampereen Kantakaupunki-ilta (Hatanpään koulun ruokala, Haapakuja 2)
  • 1.9. klo 17.00–19.00   Kaakkois-Tampereen Kantakaupunki-ilta (Hervannan elokuvateatterin pieni sali, Lindforsinkatu 1)
  • 2.9 klo 17.00–19.00   Koillis-Tampereen Kantakaupunki-ilta (Leinolan koulun ruokala, Sammalladonkatu 1)

Lisäksi järjestämme 27.9. avoimien ovien tilaisuuden Minun Tampere 2040 sekä työpajoja erityisryhmille ja elinkeinoelämälle.  

Toivomme ilmoittautumista alueelliseen työpajaan viimeistään kolme päivää ennen tilaisuutta sähköpostitse (maiju.lintusaari(at)sito.fi).


Lämpimästi tervetuloa mukaan tekemään tulevaisuuden Tamperetta!

Tampereella on käynnissä kantakaupungin yleiskaavan laatiminen vuodelle 2040. Yleiskaavalla määritetään kantakaupungin kehityksen suuret linjat sekä kaava-alueen käyttö yleispiirteisesti: sillä osoitetaan, mihin uusi asuminen, palvelut, työpaikat ja viheralueet sijoittuvat. Yleiskaava halutaan laatia tiiviissä vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä asukkaiden, elinkeinoelämän, päättäjien, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa. Yhteistyöllä saadaan kaikkien osallisten näkemykset huomioiduiksi ja kaavasta tulee yhteinen asia, Minun Tampere 2040.